zaterdag, 27 november, 2021

  •   +31 180 695 777 (NL) +32 3 297 70 07 (BE) ----------Lasal Latest Version: 0085_2----------
  •   

MDD 2000 multi-as servo drive systeem nader toegelicht:

CEO SIGMATEK Alexander Melkus  legt uit

AlexanderMelkus lr

Voor welke toepassingen is de nieuwe aandrijfoplossing bijzonder geschikt?
“Het nieuwe MDD 2000 systeem is modulair, compact en biedt hoge vermogens. Ideaal voor toepassingen in diverse branches. Dit varieert van de verpakkings- en voedingsindustrie, handling en robotica tot metaalbewerking of textiel. Overal waar veel servo technologie wordt gebruikt en de vraag naar servo assen gestaag blijft stijgen. Met ons systeem ondersteunen we ook meer functies om machinebouwers nog meer veiligheid te bieden.”

Welke technische trucs hebben u in staat gesteld om deze hoge vermogensdichtheid te bereiken?
“We integreren alle essentiële functies in één module, namelijk voeding, filter, DC-Link circuit en ventilatie – en dat voor één tot drie assen. Bij veel concurrenten worden componenten extern geïmplementeerd. Daarnaast zijn eenvoudige uitbreidingsopties inbegrepen. Met name toepassingen waarbij continu vermogen niet altijd op alle drie de assen wordt toegepast – en vooral bij 3- of 6-assige robots – wordt het meest van deze oplossing geprofiteerd. We hebben ook een nieuwe generatie IGBT-modules geïnstalleerd, die een aanzienlijk hogere vermogens-dichtheid hebben. Gecombineerd met een paar "tricks" kunnen we een toonaangevende vermogensdichtheid op de markt realiseren.”

Over de modulariteit van de nieuwe drives; hoe belangrijk zijn vanuit uw ervaring met klanten, de flexibele aanpasbaarheid en indien nodig, de uitbreiding van aandrijfsystemen?MDD2000 200px
“Uiterst belangrijk! Omdat veel machinebouwers een standaard machine hebben met bijvoorbeeld zes assen die met twee modules bij ons kunnen worden geïmplementeerd. Voor verdere uitbreidingen moeten echter extra assen worden toegevoegd volgens de eisen van de klant. Hierbij is het van cruciaal belang dat een servo module voor extra assen eenvoudig kan worden aangesloten of vervangen door een module met meer prestaties – met de MDD 2000-serie is dit mogelijk via Plug & Play. Onze modules, wisselend in breedten, hebben altijd dezelfde hoogte en diepte. Het modulaire concept biedt ook servo modules in verschillende varianten. Dit betekent dat er 1-, 2- en 3-assige modules gebruikt kunnen worden, inclusief voeding en netwerk aansluiting. De uitbreidingsmodules kunnen zonder gereedschap aangekoppeld worden. Inbouw-vriendelijk en op elk gewenst moment eenvoudig op te schalen.” 

Uw drives zijn verbonden via de hard real-time VARAN-bus. Zijn er verdere ontwikkelingen en beveiliging?
“Ja, voor beide! We zijn volledig toegewijd aan de VARAN-standaard, omdat hard real-time Ethernet duidelijke voordelen heeft ten opzichte van andere technologieën, vooral bij motion toepassingen met veel gesynchroniseerde assen. Systemen gebaseerd op VARAN reageren binnen microseconden in plaats van milliseconden. Dat kan een groot verschil maken wanneer er fouten optreden. Een tool kan snel worden beschadigd omdat het een paar millimeter te ver is gegaan vanwege de cyclustijd. Het is niet zo dat wij, als vroege supporters van VARAN, vasthouden aan de technologie. Andere bus-systemen voldoen simpelweg niet aan onze eisen. VARAN is ook geen "bevroren" technologie, de standaard is continu ontwikkeld en heeft een sterke betrokkenheid bij de leden van de VARAN User Organization (https://www.varan-bus.net/). De implementatie van andere bus-systemen zijn opgenomen in het concept.”

MDD2000dcb 200pxZelfs de beste servo-technologie is nutteloos zonder software. Als centraal onderdeel van SIGMATEK’s LASAL engineering suite, biedt u kant-en-klare motion modules. Duidt dit op een kernprobleem waar veel machinefabrikanten mee worstelen, die geen software expert zijn?
“Precies, omdat de complexiteit van machinebesturing voortdurend toeneemt; inclusief veiligheidstechnologie. Machinebouwers zijn absolute mechatronische specialisten en hebben steeds minder eigen programmeercapaciteit – vooral door het tekort aan geschoold personeel. Daarom verminderen we met LASAL de complexiteit voor de machinebouwer en leveren we volledig functionele softwarecomponenten. Hiermee reproduceren we hele machinecomponenten en motion taken. De gebruiker werkt met een grafische interface en mag alleen informatie invoeren, zoals bijvoorbeeld as-lengtes, bewegende massa's en vergelijkbare parameters – en de basisfunctie is al operationeel. Het MDD 2000 systeem heeft een automatische afstemmingsfunctie om de servo controllers en motoren af te stemmen op de mechanica. In de Expert-modus kan fine tuning uiteraard handmatig worden uitgevoerd. Met LASAL willen we echter zoveel mogelijk vereenvoudigen en de complexiteit voor de gebruiker verminderen.”

Waarom zouden machinebouwers SIGMATEK kiezen als leverancier van oplossingen voor aandrijftechnologie?
“Omdat een automatiseringssysteem alleen compleet is als alle hoofdcomponenten uit één enkele bron komen en perfect met elkaar communiceren met maximaal verminderde complexiteit. Naast de aandrijftechnologie maken we volledige machinebesturing mogelijk, inclusief Safety, via eenvoudige configuratie en kant-en-klare softwarefuncties, dankzij onze eerder genoemde LASAL engineering suite. Onze automatiseringscomponenten zijn zeer compact, daar staat SIGMATEK om bekend. De machinebouwer heeft daarom de mogelijkheid om de grootte van de besturingskast te verkleinen en daardoor beter te integreren in het machineontwerp of juist volledig te elimineren. Daarnaast zijn wij een klantgerichte ontwikkelingspartner voor machinefabrikanten. Als een klant ondanks onze uitgebreide en modulaire automatiseringstoolkit specifieke aanpassingen nodig heeft, dan zoeken wij daar samen een oplossing voor. "In combinatie met de engineering suite LASAL vereenvoudigt ons multi-as servosysteem MDD 2000 de complexiteit voor de machinebouwer aanzienlijk."

pdfdl Direct naar productinfo

sigmatek60prc                zenon logo 60prc                kontron60pr                  SINADrivesN60prc                     kollmorgen60prc

Quicklinks

                           Social Media

                          Direct Support

                        Deelnemer

Contact

Persberichten

Evenementen

 

Support Login 

Nieuwsbrief

Sitemap

 

 lnkinfollowus     teamviewer  

microcentrum feda

 SigmaControl is geregistreerd bij KvK te Rotterdam no.: 24238640. Disclaimer & Leveringsvoorwaarden  /   Privacy Verklaring