donderdag, 18 juli, 2024

  •   +31 180 695 777 (NL) +32 3 297 70 07 (BE) ----------Lasal Latest Version: 0097_0----------
  •   

wat gaat het worden?:

Stepper versus Servo..

Servo or Stepper Guide

Stepper- en servosystemen hebben elk voordelen op basis van hun verschillende ontwerp- en bedieningsprincipes. Het begrijpen van deze verschillen is de sleutel tot het kiezen van de beste technologie voor uw toepassing. Benieuwd naar een overzicht van de meest voorkomende selectiescenario's?

content provided by Kollmorgen

 Wat is de beste motortechnologie om te gebruiken in een motion control-applicatie? Er zijn tal van technologieën om beweging te creëren, van hydraulisch tot pneumatisch of elektromechanisch. In de wereld van precisie motion besturing staan veel machineontwerpers voor de keuze tussen steppermotor- of servomotortechnologieën om hun prestatie vereisten op te lossen. Zowel stappenmotoren als servomotoren hebben een plek in de motion wereld, maar het begrijpen wanneer welk te gebruiken levert nogal eens discussie op...

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van stepper vs servo..

Engineer A:
"Ik gebruik graag stappenmotoren. Ze zijn eenvoudig te gebruiken, eenvoudig in te stellen en betrouwbaar. Ik heb niet veel dure besturings schema's nodig om mijn systeem van punt A naar punt B te krijgen."

Engineer B:
"Ik geef de voorkeur aan een servomotor. De mogelijkheid om een breed toerental- en koppelbereik af te dekken, past perfect bij mijn meerassige machineontwerp."

 De ingenieurs in dit voorbeeld komen uit twee verschillende industrieën en maken gebruik van enorm verschillende mechanische systemen. Engineer A houdt van de eenvoud van de stappenmotor - van de opstelling en bediening tot hoe gemakkelijk het is om het te laten werken. Op basis van de opmerking over point-to-point positionering heeft Engineer A waarschijnlijk de beste oplossing voor zijn specifieke machine gekozen. Stappenmotoren zijn een solide keuze voor eenvoudige point-to-point toepassingen waarbij de belastingen minimaal zijn. Engineer B geeft de voorkeur aan de brede mogelijkheden van servomotoren, wat logisch is in toepassingen die een nauwkeurige besturing eisen en meerdere assen een gecoördineerde beweging hebben. De hoge bandbreedte en precisieregeling van gesloten lus servomotoren maakt strakke gecoördineerde beweging mogelijk voor meerassige machines.

Engineer B:
"Ik had een slechte ervaring met stappenmotoren toen we ze probeerden te gebruiken op een as met verschillende belastingen."

Engineer A:
"Ik probeerde een servo te gebruiken, maar toen deze in positie kwam, bewoog hij enigszins heen en weer toen deze tot stilstand kwam, wat problemen veroorzaakte in de productafwerking."

 Toen ingenieur B een stappenmotor gebruikte op een as die enkele onvoorspelbare belastingen had, zorgden sommige van deze variaties ervoor dat de motor de tel kwijt raakte en positiefouten veroorzaakte. Hoewel dit probleem kan worden verholpen door feedback toe te voegen aan de stappenmotor, benadrukt het een toepassing waarbij de open loop-stepper mogelijk niet de beste keuze is. In het geval van ingenieur A kan een verkeerd afgestelde servomotor zijn positie gaan "najagen". Bewegings- en stoptijden kunnen per toepassing variëren, afhankelijk van de motorgrootte, massatraagheid mismatch en servo loop-afstemming. In het geval van een eenvoudige point-to-point beweging met minimale belasting, is een stappenmotor waarschijnlijk een betere keuze om op het aangewezen punt te stoppen en positie vast te houden zonder te gaan jagen.

 Voor ingenieur A was de eenvoudige point-to-point positionering het beste op te lossen met behulp van een stappenmotor, terwijl voor Engineer B de coördinatie met meerdere assen beter te regelen is met servomotoren. In dit voorbeeld komen slechts een paar kenmerken naar voren die de keuze van servo versus stepper kunnen beïnvloeden. Om te helpen bepalen welke motortechnologie het beste bij uw situatie past, bekijkt Kollmorgen tal van toepassingskenmerken in het whitepaper "Voor ingenieur A was de eenvoudige point-to-point positionering het beste op te lossen met behulp van een stappenmotor, terwijl voor Engineer B de coördinatie met meerdere assen beter te regelen is met servomotoren. In dit voorbeeld komen slechts een paar kenmerken naar voren die de keuze van servo versus stepper kunnen beïnvloeden. Om te helpen bepalen welke motortechnologie het beste bij uw situatie past, bekijkt Kollmorgen tal van toepassingskenmerken in het whitepaper "

whitepaper

sigmatek60prc           zenon logo 60prc           kontron60pr            SINADrivesN60prc           km rrb logo 60prc           xr4 logo 60prc    

Quicklinks

                           Social Media

                          Direct Support

                        Deelnemer

Contact

Persberichten

Evenementen

 

Support Login 

Nieuwsbrief

Sitemap

 

 lnkinfollowus     teamviewer  

microcentrum feda

 SigmaControl is geregistreerd bij KvK te Rotterdam no.: 24238640. Disclaimer & Leveringsvoorwaarden  /   Privacy Verklaring