zaterdag, 23 januari, 2021

  •   +31 180 695 777 (NL) +32 3 297 70 07 (BE) ----------Lasal Latest Version: 0081_0----------
  •   

johan embregtsWat is een REMANENT geheugen?
Een Remanent geheugen is een niet-vluchtig RAM geheugen. Het Engelse wordt hiervoor is Retentive. In LASAL kan je alle server kanalen Retentive maken en daarmee waarden onthouden na het uitschakelen van de PLC.
remanent01

Wat voor Remanente geheugens heb je?
Als je een Server Retentive maakt moet je kiezen uit 2 soorten Retentive geheugen; en wel SRam en File.

Het verschil tussen deze geheugen typen is dat SRam vaker beschreven mag worden dan File. Dat betekent als je iets heel vaak wil gaan beschrijven zoals een teller of live positie van een as je deze beter in SRam kan bewaren. Daarin tegen Instellingen die af en toe door de operator worden veranderd kunnen dan weer beter in File worden opgeslagen.

remanent01

Hoe kan je het verschil zien tussen deze typen?
Het Verschil tussen deze twee typen geheugen kunnen zowel in de Class tree van het project als in een ONE (Object NEtwork) zichtbaar gemaakt wordenIn deze twee beelden is duidelijk het verschil te zien tussen;
•    PosLimX - Niet Retentive.
•    NegLimX - SRam
•    PosLimY - File

remanent01

Deze Iconen zijn zichtbaar temaken in de Options menu.
Aan te roepen met [Alt]+[o] of te selecteren met pulldown menu "Extra/Options..."

remanent01

Hoe kan je deze Remanente geheugen beschrijven?
Als je deze Retentive geheugen gebruikt kan je op de server gewoon een waarde ingeven en deze wordt dan automatisch voor je onthouden.
Als je van uit de Class zelf deze Server wilt beschrijven dan moet je er rekening mee houden dat je de Write() methode gebruikt en niet direct de variabele beschrijft.DusNegLimX.Write(  1234);en niet
NegLimX    := 1234;Je moet ook niet beiden aanroepen zoalsNegLimX    := 1234;
NegLimX.Write( NegLimX);ofNegLimX    := 1234;
NegLimX.Write( 1234);Het beste is gewoon NegLimX.Write(  1234);aanroepen en 1234 wordt onthouden.Wil je een variabele onthouden dan kan dat zolang het niet de variabele van de Server kanaal is.Temp    := 1234;
NegLimX.Write( Temp);De reden hiervoor is dat de Write() methode een verschil tussen "input" en de "Server-Variabele" moet detecteren. Dan kan de write methode achter de schermen de waarden ook naar de File of SRam schrijven en voor je onthouden.

Een Remanent geheugen is een niet-vluchtige RAM geheugen. Het Engelse wordt hiervoor is Retentive. In LASAL kan je alle server kanalen Retentive maken en daarmee waarden onthouden na het uitschakelen van de PLC.