dinsdag, 19 januari, 2021

  •   +31 180 695 777 (NL) +32 3 297 70 07 (BE) ----------Lasal Latest Version: 0081_0----------
  •   

Johan geeft LASAL tipsIn de "Project Tree" staat als onderste de "Settings" tak.
Hier kan je standaard "look and feel" van Componenten, Softekeys tot Screens instellen.

lse01

Ik zal er 2 voorbeelden uitlichten, een Input Component en het Grid van een Screen.
De eerste een Input Component omdat het direct effect heeft op de "look and feel" voor de gebruiker.
En de Tweede omdat het aangeeft dat ook aan de ontwerper wordt gedacht.

Input Component
Van een Input Component kunnen we van verschillende typen zoals NumEdit, RadioButton etc. andere Kleuren, Fonts tot Kaders instellen. Deze instelling worden dan ook bij plaatsing van elke nieuwe Input component gebruikt. Dit kan veel MouseClicks besparen tijdens het bouwen van een bedienoppervlakte. Zeker als je eenmalig een bedrijfs-layout maak en dat dan als template opslaat.

lse02Grid instelling
De Grid instelling van schermen of window. Dit is het Grid waar je de componenten met een magneet functie laat plaatsen. Deze grid wordt gedefinieerd in pixels. Het kan wel eens handig zijn om een afwijkende maat te gebruiken voor het snel in elkaar zetten van een scherm of window.

Als je bij Settings/Screen naar de eigenschappen kijk zie je onderaan de Grid spacing Horizontal and Vertical. Als je deze versteld dan worden alle neuwe schermen van deze eigenschappen voorzien.

lse03

Toch anders...
Met voortschrijdend inzicht kom je, er op een later tijdstip, toch achter dat het anders zou moeten. Dan is er een mogelijkheid om achteraf een eigenschap te forceren aan de reeds geplaatste objecten, variabelen en schermen. Als je op de eigenschapnaam gaat staan zoals Background, Lower limit of Grid spacing en op de Rechter mouseknop klikt. Krijg je de optie "Apply default options". Dit geeft dan een "Apply properties" window. In dit window kun je alle of een paar elementen selecteren waarop je de nieuwe default wil forceren.

lse04