zaterdag, 23 januari, 2021

  •   +31 180 695 777 (NL) +32 3 297 70 07 (BE) ----------Lasal Latest Version: 0081_0----------
  •   

JaccoMartijnse

DHCP in plaats van statisch IP adres:

Uiteraard hebben we een CPU nodig met twee fysieke ethernet poorten zoals de in het voorbeeld gebruikte CP112. Daarbij komt dat we een aanpassing moeten doen in de autoexec.lsl. In het geval van een Intel CPU is er een DHCP.DLM nodig in de map: LSLSYS op de C schrijf van de CPU. Deze .DLM is op aanvraag beschikbaar.In de autoexec.lsl zetten we het volgende: SET IP x HOSTADDR DHCP, deze vervangt het IP-adres en subnet van de desbetreffende ethernet interface (gedefinieerd met x). Om bij de autoexec.lsl te komen openen we het PLCDiag tooltje. Eventuuel ook op de website te downloaden als losse .exe zodat je niet vanuit het LASAL CLASS 2 programma hoeft te werken.

dhcp01

Vervolgens passen we de autoexec.lsl aan;

dhcp02

IP 1 hangt aan ons huisnetwerk. IP 2 gebruik ik statisch om met te verbinden tijdens testen. Normaal zou IP 2 als machine netwerk gebruikt gaan worden. Hou er rekening mee dat bijvoorbeeld IXON IP 1 gebruikt als WAN kant van het netwerkt wanneer de IXAGENT op de CPU draait. IP 2 op DHCP zetten kan dus wel, maar in combinatie met bijvoorbeeld de IXAGENT gaat dit niet werken. Om nu te controleren of onze settings werken rebooten we de CPU via de Remote CLI met het Reboot commando. Uiteraard de 24V eraf en erop werkt ook. Vervolgens gebruiken we het “ip info” commando.

dhcp03

Wat er opvalt: Mits beschikbaar zet de DHCP functie ook een Gateway en DNS server neer. Twee DNS servers in ons geval. Daarbij word een gateway en DNS altijd voor elke ethernet interface ingesteld. Een CPU heeft namelijk maar één keer zijn weg naar buiten nodig. Eventueel is het mogelijk om je eigen voorkeur DNS servers te gebruiken. Bij meerdere DNS servers gebruiken we een puntkomma teken om ze van elkaar te scheiden:

dhcp04

In het voorbeeldje staat de “SET IP DNS” na de “SET IP 1 HOSTADDR DHCP”. Je moet deze volgorde aanhouden gezien je eerst de DNS krijg van de DHCP server bij het DHCP gedeelte. Om vervolgens deze te overschrijven met je eigen “SET IP DNS”. We controleren weer wat we gedaan hebben.

dhcp05

Nu kan er een error optreden tijdens het booten van de CPU wanneer deze geen DHCP server kan vinden. Als dit gebeurt, springt het IP adres op het standaard 10.10.150.1 adres.

 dhcp06a

In dit geval zijn beide poorten ingesteld op het zelfde adres. Een fysieke poort is nu niet bereikbaar! In dit geval deed IP 1 het niet. De machine zou stil kunnen komen te liggen. Om dit op te lossen stellen we het machine netwerk in op een andere IP range dan zowel het huisnetwerk en dan dat van het standaard Sigmatek adres:

dhcp wissel

Op dit moment is het nog niet mogelijk om het standaard default IP adres in de autoexec.lsl bij DHCP in te stellen op ARM. Hij zal dus altijd terug springen naar 10.10.150.1. Eventueel is er een voorbeeld class op aanvraag beschikbaar waarbij dit in de software afgehandeld wordt. Met de hand is dan in te stellen naar welk adres je wilt wanneer er geen DHCP server beschikbaar is:

dhcp08