donderdag, 18 april, 2024

  •   +31 180 695 777 (NL) +32 3 297 70 07 (BE) ----------Lasal Latest Version: 0096_0----------
  •   

SIGMATEK starterset

DATALOGGEN VOOR NOG SNELLERE RONDETIJDEN..
..alles uit je zijspan halen..
door; Paul Quadvlieg, Aandrijftechniek

zijspan 600px

















Volgens Rogier is data kennis en van groot belang om nog betere resultaten en snellere rondetijden neer te kunnen zetten.“De data die ik analyseer geeft aan de hand van de GPS locatieweer waar ik rem, waar ik gas geef, waar ik teveel wielspin heb etc. Zo kan ik precies uitdokteren in welke bocht ik later kan remmen,of juist eerder. Door deze data te analyseren en te finetunen, kanik nog snellere rondetijden neerzetten.” Om de data op te slaan gebruikt Rogier een 4-tal S-DiasSigmatek modules. Deze modules zijn zeer compact en kunnentoch veel data handelen. De CP102 is de CPU-module met Edge2processor, daarnaast zit een DM161 digital mix module met 8 digitale inputs en 8 digitale outputs, dan de KL091 voedingsmodule en tot slot een AI088 analoge input module voor bijvoorbeeld de temperatuurmeting. Alle data die via de S-Dias Sigmatek modules binnenkomt moet via software geanalyseerd worden. “Vanuit mijn verleden als machinebouwer heb ik al langer ervaring met de Lasal software van SigmaTek. De kracht van Lasal is het object georiënteerd programmeren. Alles is in kleine blokken op te delen, waardoor iets veel gemakkelijker aan te passen is. Bovendien past dat ook in de tijdgeest van minder kosten en meer flexibiliteit.”

weekers 400px

Compacte modules
 Rogier legt uit welke data hij allemaal wil meten. “Van het motorblok wil ik de inspuitduur en het inspuitmoment weten, dan kan ik in de gaten houden wat het motor managementsysteem doet. Ook de stand van de gashendel gaat via een sensor naar de datalogging. De motor temperatuur en koelwater temperatuur zijn eveneens van belang. Verder wil ik de remdruk meten, die wordt door twee Balluf druksensoren gemeten. Rogier legt uit welke data hij allemaal wil meten. “Van het motorblok wil ik de inspuitduur en het inspuitmoment weten, dan kan ik in de gaten houden wat het motormanagementsysteem doet. Ook de stand van de gashendel gaat via een sensor naar de datalogging. De motortemperatuur en koelwatertemperatuur zijn eveneens van belang. Verder wil ik de remdruk meten, die wordt door twee Balluf druksensoren gemeten. Desnoods kan ik de remdruk onder het rijden nog finetunen. Daarnaast meten wede GPS-snelheid en de wielsnelheid. Dan kan ik exact zien waar eventueel wielspin is. Een beetje wielspin mag, maximaal 2 tot 3 procent wielspin bij maximale aandrijfkracht.” Naar de vraag of ze geen traction control gebruiken, antwoordt Rogier: “Nee, we mogen geen traction control of antiblokkeersysteem gebruiken. Dat staat in de voorschriften van de ‘Interessen Gemeinschaft Gespannrennen’ IGG. Deze voorschriften zijn door de rijders zelf opgesteld. Zo ligt bijvoorbeeld ook de bandenmaat vast.

  Volgens Rogier is data kennis en van groot belang om nog betere resultaten en snellere rondetijden neer te kunnen zetten.“De data die ik analyseer geeft aan de hand van de GPS locatie weer waar ik rem, waar ik gas geef, waar ik te veel wielspin heb etc.Zo kan ik precies uitdokteren in welke bocht ik later kan remmen,of juist eerder. Door deze data te analyseren en te finetunen, kan ik nog snellere rondetijden neerzetten.”

pdfdwl  lees het complete artikel

sigmatek60prc           zenon logo 60prc           kontron60pr            SINADrivesN60prc           km rrb logo 60prc           xr4 logo 60prc    

Quicklinks

                           Social Media

                          Direct Support

                        Deelnemer

Contact

Persberichten

Evenementen

 

Support Login 

Nieuwsbrief

Sitemap

 

 lnkinfollowus     teamviewer  

microcentrum feda

 SigmaControl is geregistreerd bij KvK te Rotterdam no.: 24238640. Disclaimer & Leveringsvoorwaarden  /   Privacy Verklaring